maanantai 15. helmikuuta 2016

Tee se itse! - Lasinpuhallus


Tee se itse! - Lasinpuhallus

Ystävänpäivänä mut yllätettiin ja
vietiin Hämeenlinnan Soda Shoppiin puhaltamaan lasia.
Kerran aikaisemmin olen ollut puhaltamassa lasia.




SODA SHOP DESIGN - Lasinpuhallusstudio - Myymälä - Galleria
Makasiini - Aulangontie 1, Hämeenlinna
(Junaradan viereinen kolmikerroksinen tiilirakennus)
040 450 9600 / myynti@sodashopdesign.fi

SODA SHOP DESIGN

"Take any cha
llenge as a creative opportunity."
-Alexandra Watkins




"Suomen ensimmäinen lasihytti perustettiin vuonna 1681 Uudessakaupungissa. Ruotsalaisen Gustav Ljungin perustama yritys toimi neljä vuotta ennen tuhoutumistaan tulipalossa.
Ensimmäisissä kotimaisissa lasitehtaissa valmistettiin pulloja sekä ikkunalasia. Vanha suomalainen lasi on yleensä vihertävää tai rusehtavaa sävyltään. Väri johtuu kotimaisen kvartsihiekan rautapitoisuudesta.


Vuonna 1793 perustettu Nuutajärven lasitehdas toimii edelleen ja kuuluu nykyään osana HackmanDesignorkonserniin (Iittalaan). Tässä maamme vanhimmassa yhä toimivassa lasitehtaassa puhalletaan käsityönä mm. Oiva Toikan suunnittelemia lintuja ja Kerttu Nurmisen suunnittelemaa suosittua Mondo-viinilasiastiastoa.

Suomalainen 1940–50 -lukujen lasi on tehnyt maamme lasitaidetta tunnetuksi myös kansainvälisesti. Tunnetuimpia lasimuotoilijoita ovat Aino ja Alvar Aalto, Gunnel Nyman, Saara Hopea, Kaj Franck, Tapio Wirkkala sekä Timo Sarpaneva. Suurten lasitehtaiden lisäksi nyky-Suomessa toimii parisenkymmentä pientä lasihyttiä, joista muutamat ovat keskittyneet studiolasitaiteeseen."









Lasinpuhallus
on lasinmuokkaustekniikka, jossa sulalasimassapisaraan puhalletaan ilmaa puhallusputken avulla, jolloin muodostuu kupla. Tätä sulaa kuplaa sitten muotoillaan käyttämällä hyväksi sulan lasin eri alueiden lämpötilaeroja tai muotin avulla. Lasinpuhaltajan käsityö on yhä käytössä taidelasin valmistuksessa.













"The desire to create is one of the deepest yearnings of the human soul."
-Dieter F. Uchtdorf



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti