maanantai 16. tammikuuta 2017

Arjen herkkuja - Tanskalaiset jättisarvet



Arjen herkkuja - Tanskalaiset jättisarvet

Joululomalla en varannutkaan lentoja yhtään mihinkään. Haastoin itseni pysähtymään tähän hetkeen, kuten kesälomallanikin. Viimeiseen vuoteen on kuulunut oman itsen ja oman intuition kuuntelu vahvemmin ja vahvemmin. Yksi parhaimmista lomistani, enkä edes poistunut Suomesta. Hymy oli herkässä ja stressi oli tiessään. Lomalla tee-se-itse nainen innostui kokeilemaan leivontaa. Lomaleipomiset ja arjen herkkuja osuus alkavat Tanskalaisilla jättisarvilla, joiden resepti löytyy vuoden 1975 Leivotaan leipää kirjasta.

3 rkl voita tai margariinia
2 tl suolaa
5 dl vettä
75g hiivaa


600-700g  vehnäjauhoja
1  muna
unikonsiemeniä

1. Sulata rasva kattilassa ja lisää siihen vesi, jotta taikinaan käytettävästä nesteestä tulee sopivan haaleata. Nypi joukkoon hiiva ja sekoita. Lisää suola ja jauhot, mutta jätä jauhoja hiukan itse leipomista varten. Vaivaa taikina hyvin ja anna sen nousta kulhossa kaksinkertaiseksi.
2.  Pane taikina jauhoitetulle leivinpöydälle ja alusta se sileäksi ja joustavaksi. Muodosta siitä suurin piirtein lenkkimakkaran paksuinen pitko, joka kapenee päistään. Asettele taikinamakkara niin suureksi hevosenkengäksi pellille kuin mahdollista. Peitä leivinliinalla ja anna nousta n. 25 minuttia.
3. Sivele vatkatulla munalla ja ripottele pinnalle runsaasti unikonsiemeniä. Paista 200-asteisessa uunissa n. 45 minuttia. Jättisarvi on herkullista sellaisenaankin voin kanssa nautittuna, mutta vielä parempaa se on, jos sen halkaisee ja täyttää salaatinlehdillä ja voileipäpöydän herkuilla. Tällöin sisustaa on hieman koverrettava.





"The more you know, the more you can create. There's no end to imagination in the kitchen."
-Julia Child

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti