maanantai 13. heinäkuuta 2015

Sateenkaaren päässä...


Sateenkaaren päässä...

Matkalla Tampereelta Hyvinkäälle näin kahdeksan sateenkaarta.
Kauniita luonnon ihmeitä, sateenkaaret.

Tiesitkö, että sateenkaaren värit ovat aina samassa järjestyksessä?

"Uloimpana on punaista, sitten oranssia, keltaista, vihreää, sinistä ja sisimpänä violettia. Sateenkaaren värit ovat aina tässä järjestyksessä paitsi kaksinkertaisessa sateenkaaressa, jonka ulomman kaaren värien järjestys on päinvastainen.
Fyysikko Isaac Newtonin (1642–1727) onnistui selittää, miten eri värit muodostuvat valkoisesta auringonvalosta. Hän lähetti valoa lasiprisman läpi ja havaitsi, että se hajoaa värispektriksi. Valkoiseen valoon sisältyvät kaikki värit, ja sade­pisarat hajottavat sen prisman tavoin, niin että taivaalle muodostuu sateenkaari. Värien järjestys johtuu siitä, että valo taittuu eri tavoin – violetti eniten ja punainen vähiten."


 


"Kun sataa ja paistaa, taivaalle syntyy sateenkaari, joskus useitakin. Sateenkaari syntyy,
kun auringon valonsäteet taittuvat ja heijastuvat miljoonista vesipisaroista,
niin että valo hajoaa spektrin väreriksi.
Pisarat eivät itse asiassa ole pisaran vaan pallon muotoisia.
Sateenkaari on kaunis ja kiehtova näky, vaikka sen päästä ei löytäisikään kulta-aarretta.
Sateenkaarilippua käytetään maailmanlaajuisena symbolina edustamaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä. Sateenkaari on vanha toivon symboli."


Kuva: Google, sateenkaari suojatie


"Australian Sydneyn Oxford Streetillä on ollut sateenkaaren väreillä maalattu suojatie.
Poistettu sateenkaari-suojatie sijaitsi Sydneyn perinteisellä homoalueella. Se maalattiin helmikuussa 2012 sikäläisen pride-tapahtuman aikaan ja tilapäiseksi suunnitellusta suojatiestä tuli merkittävä turistikohde."

Lähde:

http://ranneliike.net/teema/sydneyn-poistettu-sateenkaari-suojatie-keraa-sympatiaa-ympari-maailman?aid=9773



"Joskus sateenkaaren ulkopuolella näkyy toinen, himmeämpi sateenkaari. Se syntyy, kun valonsäteet heijastuvat vesipisaroista toisenkin kerran ennen kuin ne tavoittavat havaitsijan silmän. Sivusateenkaari näkyy taivaalla noin 9 astetta pääkaaren yläpuolella (eli 51 asteen kulmassa saapuvaan auringonvaloon). Sen värit ovat käänteisessä järjestyksessä, niin että violetti on uloimpana ja punainen sisimpänä, eivätkä sen värit ole yhtä kirkkaat. Joskus harvoin esiintyvässä kolmannessa kaaressa värit ovat taas samassa järjestyksessä kuin ensimmäisessä."


 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti