keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Szimpla Kert



Szimpla Kert

Tähän paikkaan rakastuin Budapestissä. Ihana.

"Kymmenen vuotta sitten Budapestin 7. kaupunginosa tunnettiin lähinnä autioista rakennuksista ja niiden surullisesta historiasta. Monet tämän entisen juutalaiskaupunginosan asuintaloista, julkisista rakennuksista ja liiketiloista olivat olleet tyhjillään aina toisesta maailmansodasta lähtien. Sitten joku keksi tuoda yhteen autiotaloista huonekaluja ja ryhtyä tarjoilemaan siellä juomia. Nopeasti ”rauniobaareista”  (‘rom kocsma’ tarkoittaa unkariksi baari raunioissa) kasvoi ilmiö, joka mullisti Budapestin yöelämän ja nosti sen koko maailman tietoisuuteen."

Lähde: http://vitonen.fi/matkailu/budapestin-rauniobaarit-kutsuvat/













"Nykyään Budapestissä on arviolta noin 30 rauniobaaria, joita rakastavat niin paikalliset kuin kaupungissa vierailevatkin. Osa baareista vaihtaa välillä paikkaa tai sulkee ovensa, jos naapurusto alkaa valittaa tai joku ostaa kiinteistön, mutta vastaavasti uusia paikkoja nousee pystyyn jatkuvasti.


Rauniobaarit eivät toimi minkään tietyn säännön mukaan, mutta yhteistä niille on rosoisuus ja yllättävyys: tyhjiä rakennuksia ei yleensä remontoida, vaan tilaan kannetaan eriparihuonekaluja, taidetta, koristeita – ja vaikkapa hylättyjä kylpyammeita. Tuloksena on suloisen sekalainen ja vääjäämättömän trendikäs lopputulos. Ulkopäin rauniobaarit näyttävät usein hiljaisilta asuintaloilta ja sisäänkäyntiä voi olla vaikea huomata. Sisällä juhlat jatkuvat kuitenkin usein aamuun asti ja levittäytyvät rakennuksen sisäpihalle, katolle tai kellariin."

Lähde: http://vitonen.fi/matkailu/budapestin-rauniobaarit-kutsuvat/




Who will you make peace with today?





"We're watching you!"



"NOS VAMOS BUDAPEST"




Don't stop, start!







"I think there for I'm Vegan"






"Vuonna 2001 perustettu Szimpla Kert on Budapestin rauniobaarien pioneeri, legenda ja valittu Lonelyplanetissa maailman kolmanneksi parhaimmaksi baariksi.  Entiseen tehtaaseen pystytetyssä baarissa on monta kerrosta, iso sisäpuutarha ja loputtoman tuntuisesti mielenkiintoisia huoneita ja nurkkia, joita tutkia. Koko tila on visuaalista ilotulitusta värikkäine maaleineen ja jouluvaloineen mutta mielenkiintoisin yksityiskohta saattaa olla puutarhan piknikpöytä, joka on tehty vanhasta autosta.

Szimplassa järjestetään säännöllisesti muun muassa elokuvafestivaaleja sekä pyöräilytapahtumia. Baariin voi jopa jättää huonekasvinsa ”hoitoon” jos lähtee matkoille!"

http://vitonen.fi/matkailu/budapestin-rauniobaarit-kutsuvat/




"Find life experiences and swallow them whole. Travel. Meet many people. Go down some dead ends and explore dark alleys. Try everything. Exhaust yourself in the glorious pursuit of life."
-Lawrence K. Fish



2 kommenttia:

  1. Yritin etsiä 2009 yhtä noista autiobaareista, mutta oviaukko näytti lukitulta ja hyvin, hyvin kuolleelta. Nyt rupesin miettimään, olisiko silti pitänyt koputtaa rivakammin... Mahtavia kuvia!

    VastaaPoista
  2. Ulkopuolelta tätäkään ei olisi uskonut moiseksi, ellei olisi tiennyt mitä etsiä...

    VastaaPoista