lauantai 23. tammikuuta 2016

Reppu selässä! Kuala Lumpur; Jalan Alor, Monorail ja Jalan Petaling


Reppu Selkään! Kuala Lumpur!
Jalan Alor, Monorail ja Jalan Petaling

Kuala Lumpur, tai yksinkertaisesti KL, tarkoittaa malaijiksi ’mutaista joen yhtymäkohtaa’. Kaupunki, joka on tänään kaukana mutaisesta joenpenkereestä, on erinomainen esimerkki Malesian äärimäisten vastakohtien sopuisasta yhteiselosta: Kuala Lumpurissa taivaita hipovat pilvenpiirtäjät kohtaavat puujaloille rakennetut hökkelikorttelit.



Päivisin guesthousen ikkunasta näkyi lintujen teurastusta ja iltaisin isoja rottia.



Malesialainen ruoka pursuaa eri maiden inspiroimia makuja ja jujuja. Malesialainen ruoka on sekoitus malesialaista, kiinalaista ja intialaista ruokaperinnettä. Autenttista malesialaista ruokaa kannattaa kokeilla Kuala Lumpurin kuuluisissa katukahviloissa. Osa parhaista kahviloista ja kahvikioskeista on Jalan Alorissa Kultaisen kolmion alueella sekä Chinatownissa. Myös curry-ravintolat (kedai mamak) ovat erittäin suosittuja.

Reppu Selkään aiemmat blogit:
Reissunsuunnittelua [] Helsinki-Lontoo-Kuala Lumpur [] Kuala Lumpur


Jalan Alorin katuruoka valikoimaa.


 Jalan Alor

Kuala Lumpurin paras paikka syömiseen on Jalan Alor,
joka tunnetaan myös nimellä: "Red light district of Kuala Lumpur".
Jalan Alorin molemmilla puolilla on ulkoilma ravintoloita ja kojuja joissa myydään hedelmiä, grillattua lihaa, roikkuvia ankkoja... Jalan alor on elävä, kuin elävää hisroriaa Aasiasta.

Lähde: http://www.malaysiasite.nl/jalanaloreng.htm




Durian

Kadunkulmassa myytävien durianien luokse löytää hajun perusteella. No, melkein ainakin. Mutta kyllä ne pystyy haistamaan jo tien toiselta puolelta asti. Durianissa ja valkosipulissa on runsaasti rikkiyhdisteitä, siitä löyhkä.



"Beware of snatch thief"




 

Monorail Kuala Lumpurissa

Monorail Kuala Lumpurissa helpottaa ihmisiä liikkumaan isossa kaupungissa. Monorail yhdistää Kuala Lumpurin keskustan hubin Kultaiseen kolmioon "Golden Triangle". Monorail raiteita on 8,6km ja 11 asemaa ja päivittäisiä käyttäjiä n. 36 000. Vuodesta 2007 Monorail on Psaranan omistuksessa (Kuala Lumpurin suurimman julkisen kuljetus operaattorin).



19.12.2015

Pitää jäädä vielä yhdeksi yöksi Kuala Lumpuriin vaikka suunnitelmissa oli jo jatkaa matkaa. Ihana kaupunki. Heräilyn jälkeen Monoraililla tutustumaan Kuala Lumpurin Chinatowniin.Huomenna aamulla kello 7:05 lähtee lento kohti Cambodiaa.



Maisemaa Monorailin kyydissä.

Ja kohti Chinatownia.

Jalan Petaling eli Kuala Lumpurin Chinatownin pääkatu


Jalan Petaling - Petaling Street


Aikoinaan kun Malaysiaa kutsuttiin vielä "Tanah Melayu":ksi tai Malayaksi, kiinalaiset olivat tulleet kaupunkiin työskentelemään kaivoksiin. Kuitenkin Selangorin sodan aikaan kaivoksia oli hylätty. Kiinalaiset palasivat sodan jälkeen nähdäkseen, että kaivokset tulvivat. Yap Ah Loy, vaikutusvaltainen kiinalainen hahmo silloin, oli avannut kaivoksen Petaling kadulle yrityksenään suostutella kiinalaiset töihin. Siitä päivästä Petaling katua on kutsuttu "Chee Cheong Kai", joka tarkoittaa lujaa/vahvaa tehdas katua Cantoneslaisittain.

Nykyään Chinatownista löytyy halpaa hostellimajoitusta, katuruokaa ja vaikka ja mitä kojuja missä tinkaaminen on osa kulttuuria. Illan ja hämärän tullessa myös mm. isot rotat kuuluvat osaksi kulttuuria.



Jackfruit
Jackfruit eli jakkihedelmä on ihana trooppinen hedelmä. Sitä ei Suomessa yleensä myydä. Yksi syy on varmasti se, että kypsä jakkihedelmä on päätä suurempi ja painaa monta kiloa.







Kuala Lumpur on suuri kaupunki, joka herättää aisteja ja joka saa kiinnostumaan. Malesiassa on jotain äärimmäisen kiehtovaa, jota en nyt osaa edes pukea sanoiksi. Seuraavaksi matka jatkuu Malesiasta Cambodian puolelle, mutta ehdottomasti joskus Malesiaan uudestaan.


Seikkailut jatkuvat...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti