lauantai 19. tammikuuta 2013

haltioita ja tonttuja


            aamukahvia.
               "piru ja kuolema"
kuva kirjasta Merja Leppälampi: vahvaa väkeä, kotimaisia uskomus- ja fantasia olentoja



Rölli ja Metsänhenki - Milli Menninkäisen Laulu



                                                            
     "jättiläisiä, peikkoja ja haltioita"
kuva kirjasta Merja Leppälampi: vahvaa väkeä, kotimaisia uskomus- ja fantasia olentoja





        "keramiikka menninkäisiä"
kuva sivulta:
http://haltiatuli.blogspot.fi/search?updated-min=2009-01-01T00:00:00-08:00&updated-max=2010-01-01T00:00:00-08:00&max-results=12


"Menninkäinen (engl. Goblin) on pieni tai hyvin pieni pimeästä pitävä taruolento, joka muistuttaa tonttua, peikkoa ja keijukaista. Sana menninkäinen tulee todennäköisesti muinaisgermaanin muistoa tarkoittavasta sanasta. Joskus sanalla tonttu ja menninkäinen on tarkoitettu samaa asiaa mutta nykyään tonttua pidetään ystävällisempänä kun menninkäistä. Menninkäiset liikkuvat vain öisin, sillä ne eivät välttämättä kestä päivänvaloa. Menninkäisistä on monia erilaisia kuvauksia, mutta usein ne ovat vieraita ja outoja olentoja, joiden motiivit ovat tuntemattomat ihmisille. Menninkäiset voivat asua hiisien ja metsänväen tavoin usein metsässä, kaukana ihmisistä. Ne saattavat pälyillä ihmisiä ikkunan tai puunrungon takaa, tai istuskella ryhmänä kivellä ihmistä tuijottaen. Menninkäiset järjestävät mielellään pitoja, joissa syödään, juodaan ja tanssitaan. Menninkäiset pitävät kiiltävistä esineistä."

sivulta: http://fi.wikipedia.org/wiki/Mennink%C3%A4inen


                                                              varjoleikkejä












Käsittämättömän hieno kirja, Merja Leppälahden kirja: "vahvaa väkeä, kotimaisia uskomus- ja fantasia olentoja"






              "monenlaisia haltioita"

kirjasta: Merja Leppälampi: vahvaa väkeä, kotimaisia uskomus- ja fantasia olentoja








     "jättiläisiä, peikkoja ja maahisia"

kuva kirjasta Merja Leppälampi: vahvaa väkeä, kotimaisia uskomus- ja fantasia olentoja





































maailma<3





"Maan haltija on suomalaisessa kansanperinteessä perhettä, taloa, satoa, karjaa ja pihapiiriä hoitava ja vartioiva hyvä haltija, joka tulee erottaa pahoista ja vieraista maaperän haltijoista kuten maahisista ja maanväestä. Maan haltija on joko nais- tai miespuolinen. Jos se on naispuolinen, menestyy karja hyvin, jos miespuolinen, menestyvät hevoset. Joskus haltijoita on sekä mies että nainen, pariskunta. Tällöin talo on erityisen onnekas. 
Haltijaa tulee kunnioittaa, niin hän hoitaa työnsä hyvin. Haltijalle on usein luvattu, että joka vuosi jonkun juhlan aikaan se saa osansa juhlaruuasta tai sadosta. Pyhä pihapuu on uhripaikka, jonka luona haltijaa kumarretaan ja sille viedään uhrilahjoja.
Maan haltija voi näyttäytyä ennen onnettomuutta unessa tai valveessa. Jos haltija on hyvissä vaatteissa ja iloinen, ei hän ole onnettomuuden aiheuttaja, ja on vain varoittamassa. Jos haltija on pahoissa vaatteissa eikä näytä kasvojaan, on hän vihastunut, ja aikomassa aiheuttaa onnettomuuden. Erään perinteen mukaan tällöin on kiireesti mentävä paikalle, jossa haltija on näyttäytynyt, ja uhrattava alasti.

Haltija ei välttämättä synny itsestään. Kun perustetaan uutta taloa, tehdään taikoja, jotta saataisiin haltija. Muuten voivat pahat haltijat tai maanväki asettua pihapiiriin. Erään kansanperinteen mukaan mukaan pitää polttaa tulta kolme päivää sillä paikalla, johon haluaa talon perustaa. Kolmantena päivänä haltija ilmestyy unessa. Silloin näkee, tuleeko mies vai nais-haltija vaiko pariskunta. Jos haltijat ovat rikkaan näköisiä, koreissa vaatteissa ja iloisia, tulee talosta menestyvä. Jos haltijat ovat kurjan näköisiä, ei talokaan sillä paikalla menestyisi.
Eräät loitsusanat naispuolisen maan haltijan kutsumiseen:
Manutar maan emäntä,
Penkeretär perehen äiti,
Kunnotar valittu vaimo,
Jok' olet varsin valvehella...
ja miespuolisen:
Oi ukko manun isäntä,
Manun kultanen kuninkas,
Uros aitojen asuja,
Seinä vierten seisoksija..."

sivulta: http://fi.wikipedia.org/wiki/Maan_haltija



kuva kirjasta Merja Leppälampi: vahvaa väkeä, kotimaisia uskomus- ja fantasia olentoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti